Tillbaka till alla evenemang

Vem kan åka 220 km på skidor?


Älskar du att åka längdskidor? Vill du också kunna säga: "Det här är det häftigaste jag någonsin gjort”? Då ska du ta vara på möjligheten att delta i den sjunde upplagan av det historiska Nordenskiöldsloppet den 23 mars 2024.

Jokkmokk. Frihet. Äventyr. 22 tuffa och fantastiska mil. En inre resa utan dess like. Få ett smakprov på hur det är att skida 220 km från loppets deltagare!

Vi har intervjuat Andreas Nygaard, Ingrid Hellberg och Erik Wickström som delat med sig av sina erfarenheter kring loppet och ger sina bästa tips för dig som vill delta!

Andreas har åkt Nordenskiöldsloppet tre gånger och vunnit det varenda gång. Ingrid har åkt samtliga lopp i modern tid (sex gånger!). För Erik blir loppet 2024 den andra gången som han deltar med målet att komma topp 10. Alla tre är anmälda och ser fram emot att få åka i de fina skidspåren i den otroligt vackra och orörda vildmarken norr om polcirkeln.

Läs vidare för att höra vad de har att säga om Nordenskiöldsloppet!

Om jag säger Nordenskiöldsloppet, vad är det första du tänker på då?

Andreas: Jokkmokk! Du börjar i Jokkmokk och åker skidor upp till Kvikkjokk och tillbaka, så det är mycket "Jokk-i". Jag är verkligen fascinerad av loppet och älskar verkligen det där uppe. Gästvänligheten, platsen, banan, människorna - alla är verkligen entusiastiska och fantastiska! Jag har haft många trevliga upplevelser där uppe tidigare och förhoppningsvis kommer jag att få fler såna upplevelser det kommande året.

Ingrid: Frihet att åka skidor i ett sammanhang! Varför inte ta chansen när möjligheten ges? Jag har åkt skidor hela mitt liv. Det är inte så ofta man får bo i ett område och åka ett så historiskt lopp.

Erik: Det är det enda riktigt stora långa loppet som är ett äventyr. Det finns ju inga andra stora arrangemang som är större än Vasaloppet. Vill man åka långt på längdskidor så är Nordenskiöldsloppet en självklarhet. Det här är ett riktigt lopp med ett stort startfält - det finns även elitfält. Det är som ett Vasalopp men mer än dubbelt så långt.

Vilken var den mest minnesvärda stunden för dig under Nordenskiöldsloppet och varför?

Andreas: Det är svårt att skilja åren åt eftersom de var så lika. Det första året var tufft, men det gick bra. Nästa år minns jag att det var j*vligt tufft (ursäkta mitt språk) eftersom min hand gjorde så ont de sista 60 kilometerna, så efter det tänkte jag: “Jag kommer aldrig göra detta igen eftersom det gör för ont.” Sen anmälde jag mig igen året efter, och då hade jag en riktigt bra upplevelse. Jag har en stark minnesbild av en enorm älg som sprang ner på sjön vid vändpunkten uppe i Kvikkjokk. Så det var ett häftigt naturminne. Men vanligtvis fokuserar jag bara på att äta kladdkaka och sportdryck och spara så mycket energi som möjligt och vinna. Arrangörerna ställer alltid upp och gör ett fantastiskt jobb.

Ingrid: Det finaste är det här bemötandet av funktionärer vid varje kontroll - den glädjen. Folk som står och hejar på där mitt ute i ingenstans. Det har ju varit tuffa väderlekar varje år. Det är ett väldigt fint område som man åker igenom.

Erik: Mest minnesvärda var nog när jag var så trött efter 13 mil. Jag hade ätit och druckit för lite och så kom jag till en kontroll. Så frågar de: vad vill du ha? Så sa jag: ALLT! Drog i mig bullar, sportdryck, geler och sportsbars. Då fick jag väldigt mycket mer energi. Det är viktigt att äta och dricka hela tiden. Mycket mer än man tror! Det är ingen som kommer i mål och tänker: "Jag fick i mig för mycket energi idag”. Grejen är att intensiteten är ganska låg. När du kör så långt som 22 timmar så kör du ganska långsamt. Man ska öva på att äta och dricka mycket - framförallt äta mycket.

Vem kan delta i Nordenskiöldsloppet? Vad skulle du säga till någon som funderar på att delta?

Andreas: Självklart har du en fördel om du har åkt skidor tidigare. Det finns något mycket utrymme emellan "jag har åkt skidor på påsklovet" och att vara skidproffs. Så länge du har åkt skidor tidigare tror jag att du kan klara det. Om du aldrig stått på skidor tidigare tror jag att det kommer vara tufft. Det här är ett unikt lopp. Det är det längsta skidloppet i den här delen av världen. Det är något alldeles speciellt. Allt är perfekt upplagt för att skidåkarna ska få en fantastisk resa hela vägen med mat, drycker, säkerhet och med människor runt spåren och atmosfären i Jokkmokk by är något du borde få uppleva. Du känner dig riktigt stolt över att klara detta lopp. Du kommer säkert inte ångra det (åtminstone inte när du har avslutat loppet). Och du behöver kladdkaka och sportdrycker - då är du redo för loppet!

Ingrid: Varför inte ta chansen när möjligheten ges? Att förbereda sig ordentligt är det viktigaste och inte lämna något åt slumpen. Loppet är ju brutalt men även en upplevelse och en resa. Det är möjligt! Testa! Var nyfiken. Se möjligheten att åka långt och göra det med andra människor. Det här loppet kan också vara ett sätt att ha ett annat perspektiv på livet, skidåkning, hur man tränar och rör sig. Jag trodde aldrig att jag skulle göra det här om jag tänker tillbaka. Att åka 22 mil… Ja, varför inte?! Det viktigaste är nog att vara snäll mot kroppen och inte ta något för givet. Man gör så gott man kan. Som min kompis sa: bara att du har anmält dig! Det är en prestation. Då har man tagit ett val: det här vill jag göra. Det här mår jag bra av. Det här är något som gynnar mitt liv.

Erik: Det är ett lopp för alla som tränar. Visst det krävs en del men det är inte något för eliten. Nordenskiöldsloppet är en liten större utmaning än Vasaloppet. Vem du än är så kan du göra Nordenskiöldsloppet inom ett år om du bara tränar. Maxtiden är 30 timmar. Det är inte som ett milslopp som man kan promenera sig igenom. Man behöver träna inför det! Man får göra jobbet innan helt enkelt. Ett bra riktmärke är att på ett normalår köra Vasaloppet på 9 timmar. Kör man Vasaloppet på 12 timmar tror jag man kommer få det jobbigt. I Nordenskiöldsloppet så är alla som går i mål segrare. Så även de som haft ett dåligt lopp är rätt nöjda att komma i mål. Det är häftigt att det är så. Att man kan vara så nöjd bara man kommer i mål.

Tips för dig som ska vara med i Nordenskiöldsloppet första gången:

Andreas: Se till att dina skidor är så bra som de kan vara! Få en bra stenslipning och ta hjälp av någon med glidvalla eller pulver och rätt fästvalla. Se till att allt är i ordning med dina skidor, din utrustning och dina kläder. Kom till loppet i en god fysisk och mental form. Under loppet behöver du dricka mycket och äta mycket och följa din plan. Vissa vill inte planera så mycket och det är okej - gör det på ditt eget sätt. Men se till att dina skidor och utrustning är i ordning. När du har det på plats är det upp till dig. Ditt sinne och din kropp är stark om du bara fokuserar.

Ingrid: Ha extra kläder och ha med egen vätska. Ät och drick ordentligt. Se loppet som en möjlighet att färdas i ett historiskt lopp. Kom förberedd. Det kan bli väldigt kallt på kvällen och natten när det tar lite längre tid. Bra kläder är viktigt. Jag brukar byta om vid två ställen. Man får öppna och stänga och anpassa sig efter vädret. Blåser det ordentligt är det viktigt att ha kläder grejer för det tar ju kraft när det blåser.

Erik: Håll kontinuitet i träningen inför loppet. Träna på att äta medan du tränar, och bonus om du får till några långpass på 4-6 timmar. Det är lätt hänt att man inte tar sig tid att stanna vid kontrollerna under loppet. Och sen måste utrustningen fungera också. Man måste klä sig rätt. Du vill varken klä dig för varmt eller för kallt. Ju längre loppet är desto större blir den faktorn - ska du åka ett lopp en timme då kan du härda ut. Ska du åka på 12 timmar då kan du inte vara för varm eller för kall. Så det är två nycklar tror jag: 1) dels hålla igång träningen och 2) dels att lära sig att äta under passen. Det kan vara klokt att göra under vintern - att man försöker käka mackor och sportbars under passen. Sen att man ser över sitt vätskesystem.

Tidigare evenemang: 24 oktober
Rubrik
Senare evenemang: 27 november
24 tips med 4 månader kvar